Obesitas

Waar komt obesitas
vandaan?

Bread Crumb
  1. Obesitas >
  2. Waar komt obesitas vandaan

Obesitas is een chronische ziekte, erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie.

En toch bestaan er nog altijd veel misverstanden over, ook binnen de medische wereld.  

Vaak gaat alle aandacht naar ongezond eten en te weinig bewegen, waar uiteraard een deel van het probleem ligt. Maar veel belangrijker is de vraag waarom het misloopt.  

Het antwoord? Een mismatch tussen onze ‘gulzige’ genen en onze sterk veranderde leefomgeving.

Gulzige genen

Wetenschappelijke studies suggereren dat erfelijke factoren voor 40 à 70% bepalend zijn voor BMI en lichaamsbouw. Ingewikkelde hormonale mechanismen bepalen grotendeels onze energiebalans. De kwetsbaarheid voor obesitas kan sterk verschillen van persoon tot persoon. In theorie wil ons lichaam het liefst dat ons gewicht hetzelfde blijft, maar het laat wel heel wat extra kilo’s toe. Hoe dat komt? In zijn lange geschiedenis heeft de mens als soort veel periodes van voedseltekort moeten overleven. En het menselijke lichaam heeft zich daaraan aangepast: vermageren werd afgeremd en verdikken werd makkelijker – we zijn dus van nature aangetrokken tot calorierijke voeding met veel vet en suiker. Wanneer je te veel of te snel gewicht verliest, wordt deze genetische onderstroom nog sterker, waardoor je kan terechtkomen in de bekende jojo-beweging. Dat moeten we vermijden. 

 

Mindset 

Gelukkig kunnen we als mens wel een tegengewicht bieden aan de krachten die ons gedrag sturen, door ons bewust te zijn van onze gewoontes, zowel de positieve als de negatieve. Omdat mentale problemen zich soms in eetstoornissen vertalen, moeten we zeker genoeg aandacht hebben voor onze mentale gezondheid. 

 

Onze dikmakende omgeving  

We hebben er miljoenen jaren over gedaan om te zijn wie we zijn maar onze leefomgeving is de laatste 30-40 jaar sterk veranderd. Aan de ene kant is er veel minderwaardige en slecht verzadigende voeding en aan de andere kant bewegen we steeds minder. Combineer dat met stress, slaaptekort, een verstoord bioritme, medicatie en bepaalde chemische stoffen die onze hormoonbalans verstoren en je krijgt een cocktail die niet past bij onze genen. Je persoonlijke omgeving aanpassen is daarom heel belangrijk.