
Obesitas
Welke oplossingen zijn er voor obesitas?
- Obesitas >
-
Welke oplossingen zijn er voor obesitas?
Wat niet werkt...
Crashdiëten
Met te snelle of extreme crashdiëten verlies je op korte termijn misschien wel heel wat kilo’s, maar na maanden of jaren kan je nog sneller bijkomen in de bekende jojo-beweging. Door een verdedigende reflex van je lichaam nemen je hongerhormonen toe en gaat je stofwisseling voor lange tijd of zelfs blijvend in spaarstand.
Wat wel werkt...
Gezonde leefstijl
Een gezonde leefstijl is een evenwichtige combinatie van verstandige keuzes rond voeding, beweging, slaap en omgaan met stress. Een gemiddeld gewichtsverlies van 5 tot 10% heeft al een duidelijke impact op je gezondheid. Helaas verdwijnt het effect bij ongeveer 80 tot 85% van de patiënten na enkele maanden of jaren.
Operatie
Bij ernstige obesitas en wanneer je levensstijl aanpassen onvoldoende resultaat geeft, kan een operatie een noodzakelijk en zeer krachtig hulpmiddel zijn om de obesitas-gerelateerde aandoeningen en je gewicht onder controle te krijgen. Gemiddeld verliezen patiënten met een operatie 20 tot 30% van hun gewicht en veel aandoeningen verbeteren of verdwijnen zelfs volledig. Het resultaat is een belangrijke gezondheidswinst, een betere levenskwaliteit en een langere leeftijdsverwachting. Ondanks een aantal ingrijpende veranderingen in je voedingspatroon blijft genieten mogelijk.
Een operatie als hulpmiddel
Ook al zet je de stap, een operatie heeft niet altijd het gewenste effect. Het blijft een hulpmiddel om levensstijlaanpassingen door te voeren en het effect ervan te vergroten. Ongeveer 20% van de patiënten ondervindt na enkele jaren te weinig gewichtsverlies en/of te weinig effect blijvend effect op de begeleidende aandoeningen. Een onvoldoende aangepaste of gezonde levensstijl is de meest frequente reden daarvoor. Je krijgt maar één maximale kans. De bazooka die zo’n ingreep is, kun je maar één keer inzetten. Daarna kan je alleen nog maar kleine geweerschoten lossen.
De chirurgische risico’s op korte en lange termijn zijn met de huidige technieken en door een goede opvolging eerder beperkt maar een ingreep blijft altijd een invasieve keuze. Hoewel de levenskwaliteit er bij de meeste mensen sterk op vooruit gaat, tonen verschillende studies aan dat bij een kleine groep psychologische problemen ontstaan, zoals depressie, verstoord eetgedrag, lichaamsontevredenheid, en alcoholverslaving. Daarom blijft een grondige, multidisciplinaire begeleiding voor én na de ingreep noodzakelijk. Zo kunnen we kwetsbaarheden in kaart brengen en een zorgtraject op maat vorm geven.