Zo helpen we je

De behandeling

Bread Crumb
  1. Zo helpen we je >
  2. Operatie >
  3. Behandeling

Het obesitasbehandeltraject bestaat uit 7 fasen verdeeld over een voortraject, een behandeling en een natraject. Samen gaan we voor een gezond fysiek, mentaal en sociaal evenwicht op de lange termijn.

 

Fase 4

Hospitalisatie

Tijd voor de ingreep. Hiernaast leggen we uit hoe de dag van jouw operatie eruit zal zien.

 
 
 
 
  • De dag van je ingreep kom je nuchter aan in het ziekenhuis. Vanaf 6 uur voor de ingreep mag je niet meer eten of drinken. Ook roken is niet toegestaan. De verpleging zal je begeleiden naar je kamer waar een operatiehemdje klaarligt. Als je erg nerveus of angstig van aard bent kan je dat best vooraf aangeven zodat je eventueel premedicatie kan krijgen.

  • Zo gauw het jouw beurt is, rijdt de logistieke hulp of verpleging je naar het operatiekwartier in je hospitaalbed. Daar lezen we je identificatiebandje in. Zodra de operatiezaal vrij is, mag je plaatsnemen op de operatietafel.

  • Het team overloopt de vragen uit de Safe Surgery Checklist en plaatst je infuus. Mogelijk komt de chirurg nog even dag zeggen voor je gaat slapen. De anesthesist spuit de slaapmedicatie in.

  • De ingreep duurt gemiddeld 45 tot 60 minuten. Afhankelijk van eerdere ingrepen en de ruimte in je buik kan de ingreep langer of korter duren. Na de ingreep worden de wondjes gesloten met resorbeerbare draad en afgedekt met huidlijm. In je hospitaalbed mag je naar de verkoeverkamer of recovery room. De pijnmedicatie werd al opgestart tijdens de ingreep en wordt aangepast op de recovery. Zodra je wakker en comfortabel genoeg bent mag je weer naar de afdeling.

  • Dezelfde avond komt de chirurg nog even op je kamer controleren of alles goed gaat. De toediening van medicatie en behandelingen verlopen gestroomlijnd volgens vaste protocols in een Obesitas Fast Track zorgtraject.

  • De eerste dag na de ingreep volgt een bloedafname om bloedarmoede uit te sluiten en de infectiewaarden te kennen. Wanneer je operatie volgt op een eerdere overgewichtsoperatie kan je chirurg ervoor kiezen om contrastonderzoek of een slikfoto te plannen om te controleren of alles vlot passeert en er geen lekkage zichtbaar is.

  • Als je je comfortabel voelt met een gewone pijnstiller, vlot mobiel bent en de vloeibare voeding vlot verdraagt, mag je naar huis. Standaard is dit reeds de eerste dag na de operatie.

 
 

Fase 5

Herstel

Na de operatie moet je herstellen van de ingreep. Tijdens deze fase hou je best rekening met een aantal zaken. We hebben ze hiernaast voor je opgelijst.

 
 
 

Na de ingreep hou je best rekening met:

  • De voeding wordt de eerste 6 weken aangepast volgens het schema dat je vooraf hebt ontvangen. De MoveUp-app zal je daarbij helpen. Als iets niet lukt, kan je dat makkelijk in de app melden.

  • Bij je ontslag uit het ziekenhuis heb je een voorschrift ontvangen voor pijnstilling, vitamine D en Pantoprazole. De multivitaminen en calcium heb je al vooraf besteld.

  • De wondjes werden afgedekt met huidlijm. Je mag dus onmiddellijk douchen. Ontsmetten of verbanden wisselen is niet nodig. Er moeten geen hechtingen verwijderd worden.

  • Wanneer je thuiskomt, mag je onmiddellijk weer wandelen, fietsen of lichte huishoudelijke taken uitvoeren. De eerste week zal dat misschien nog moeilijk zijn maar nadien lukt dat elke dag beter. Zware voorwerpen van meer dan 20-25 kg optillen of intensief sporten moet je de eerste maand vermijden. Het Obesitaszorgteam heeft Beweging op Maat voor je uitgewerkt.

  • Het obesitaszorgteam volgt je op via de moveUP-app. Vul dus zeker de vragenlijsten in.

  • In het hoofdstuk Obesitas vind je meer informatie over complicaties. Bij twijfels of vragen kan je gebruikmaken van de app. Bij hevige pijn, misselijkheid, braken of koorts neem je best contact op met het obesitassecretariaat. Voor een echte urgentie bel je de huisarts of kom je rechtstreeks naar de dienst spoedgevallen.

  • Het herstel na de ingreep neemt een maand tot 6 weken in beslag. Als je dat wil, schrijft de chirurg een werkonbekwaamheidsattest (in de regel voor 1 maand).

 
 

Fase 6

Veranderen van levensstijl

De operatie dient als hulpmiddel om levensstijlaanpassingen door te voeren en het effect ervan te vergroten. Nadat je hersteld bent is het dus belangrijk om je levensstijl te veranderen zodat je het gewenste effect krijgt.

 
 
 

Obesitascentrum helpt je bij het aanpassen van je levensstijl:

  • Zodra je bent hersteld van de operatie, volgt een multidisciplinaire begeleiding om je een nieuwe aangepaste levensstijl aan te leren. Het Obesitaszorgteam helpt je met voeding en beweging, maar ook op mentaal en sociaal vlak. Eventuele vitaminetekorten worden nauwgezet opgevolgd met herhaalde labo-onderzoeken. Het eerste jaar gebeurt dat om de drie maanden, het tweede jaar om het halfjaar en nadien jaarlijks. Een bloedname kan in het ziekenhuis of bij je huisarts gebeuren.

    Meer tips over een gezonde levensstijl vind je hier.

  • Er is een basistraject voor iedereen, maar de begeleiding kan ook verfijnd of uitgebreid worden naar een ‘advanced’ versie.

  • Naast je individuële begeleiding, verzorgt het obesitasteam ook collectieve workshops om je te helpen bij het aanpassen van je levensstijl. Je krijgt er nuttige tips, onder meer over een restaurantbezoek na een ingreep, een gezonde lunch, het opmaken van een weekplanning,gezonde hapjes, tips bij het winkelen, gewoonteverandering, gezond bewegen,…

    Op onze website vind je de planning hier.

  • Een langdurig traject brengt ook kosten en tijd met zich mee. Daarom combineren we de verschillende consulten met de chirurg, de diëtiste en psyhologe (combiconsulten). We kunnen ook een tele- of videoconsult voorzien.

    Door de moveUp-app kan het aantal terugkommomenten verminderd worden. Ook al ben je ver weg, de opvolging gebeurt van dichtbij.

  • De begeleiding loopt over 3 jaar. Zo wordt de honeymoon fase waar alles vlot en vanzelfsprekend verloopt overbrugd. Een plotse terugval na anderhalf of twee jaar kan zo worden vermeden.

  • We brengen jouw persoonlijk traject met alle belangrijke evoluties en veranderingen overzichtelijk in kaart op een persoonlijk dashboard in de MoveUp-app. Zo kunnen jij, je familie en je huisarts mee volgen hoe het met je gaat.