Zo helpen we je

Voortraject

Bread Crumb
  1. Zo helpen we je >
  2. Operatie >
  3. Voortraject

Het obesitasbehandeltraject bestaat uit 7 fasen verdeeld over een voortraject, een behandeling en een natraject. Hieronder lees je meer over de 3 fases van het Voortraject: de onderzoeken, de voorbereiding en het preoperatief dieet.

 

Fase 1

Onderzoeken

Tijdens fase I van het voortraject worden enkele vooronderzoeken uitgevoerd om jouw persoonlijk behandelplan op te stellen.

 
 
 
 
 
  • Je gewicht aanpakken doe je best niet alleen. Spreek erover met je partner, je kinderen, je vrienden en je huisarts. Samen sta je sterker.

    Eenmaal overtuigd dat het beter kan en moet, kan je een afspraak maken voor een intakegesprek. Dat kan hier.

    Als je je optimaal wil voorbereiden, kan je alvast de vragenlijst invullen via moveUP of het websiteformulier.

    Doorlooptijd: Het Obesitaszorgteam doet er alles aan om de wachttijden voor intakegesprekken te beperken tot een 3-tal weken

  • Tijdens een intakegesprek vragen we naar je medische voorgeschiedenis, de impact van je overgewicht, je voedingsgewoonten, welke behandelingen je hebt gevolgd, enzovoort.

    We bespreken onze aanpak en de verschillende mogelijkheden. Ook obesitas zelf en de achtergrond ervan komen aan bod. We nemen de tijd om het te hebben over de behandelopties, die wel of niet heelkundig kunnen zijn.

    Indien je dat wenst wordt een meer uitgebreide screening ingepland en wordt ineens de moveUP app geactiveerd die jou in het hele traject zal ondersteunen.

    Via de app ontvang je naast enkele voorbereidende vragenlijsten ook een eetdagboek en een informed consent formulier waarmee je kiest met wie we jouw gegevens mogen delen.

    Doorloop tijd: De screening vindt gemiddeld 3 weken na het intakegesprek plaats.

  • Op basis van het intakegesprek bepalen we welke onderzoeken en gesprekken zullen volgen om een duidelijk beeld te krijgen op het obesitasprobleem.

    Uitgebreide testen in het labo (onder meer schildklier- en bijniertesten)

    • Diëtiste

    • Psychologe

    • Fysisch geneesheer

    • Endocrinoloog

    • Cardioloog

    • Zo nodig longarts (slaaponderzoek)

    We proberen alle gesprekken en onderzoeken op één dag te plannen in het obesitascentrum, maar dat lukt niet altijd. Een slaaponderzoek wordt in de regel op een ander moment voorzien. Als de onderzoeken en testen voorbij zijn, mag u terug naar huis.

    Doorlooptijd: De volgende stap is een Multidisciplinair Obesitas Overleg. Gemiddeld volgt dit overleg een week na de screening.

  • Zodra alle resultaten bekend zijn en alle gesprekken gevoerd zijn, volgt een overleg met alle betrokken teamleden van het Obesitaszorgteam. Samen gaan we op zoek naar een behandeling op maat.

    Doorlooptijd: Het besluit en de adviezen uit het overleg worden besproken op een tweede raadpleging. Dit tweede gesprek volgt gemiddeld 1 tot 2 weken na het MDO.

  • De psycholoog bespreekt uitgebreid de resultaten van de vragenlijsten en het advies van het multidisciplinair overleg.

    Daarna overloopt jouw chirurg de verschillende behandelopties en de ingreep die je samen met je chirurg hebt gekozen. Je krijgt informatie over de voor- en nadelen, het beloop van de opname en ingreep en het opvolgtraject.

    Mogelijk adviseert het Obesitas Zorgteam jou om voor een ingreep te starten met voedings- en of levenstijlbegeleiding wanneer dit een duidelijke meerwaarde zou zijn voor het welslagen van het eindresultaat.

    Kies je voor een ingreep, dan moet je in de eerste plaats in aanmerking komen voor gedeeltelijke terugbetaling:

    • Volwassenen (≥18 jaar) met een BMI ≥40

    • Volwassenen (≥18 jaar) met een BMI ≥35 met één van de volgende aandoeningen

    • Diabetes behandeld met medicatie

    • Therapieresistente hypertensie (d.w.z. >140/90 mmHg, ondanks behandeling van minstens 1 jaar, met gelijktijdig gebruik van minstens 3 antihypertensiva)

    • Obstructieve slaapapneu (OSAS)

    • Heroperatie na een complicatie of onvoldoende effect van een vorige vermageringsoperatie.

    Bovendien moet:

    • de patiënt gedurende minstens 1 jaar een gedocumenteerd dieet hebben gevolgd zonder blijvend succes

    • er een multidisciplinaire raadpleging zijn gehouden met, naast de chirurg, minstens één arts-specialist in interne geneeskunde en een klinisch psycholoog of een psychiater. Het rapport van deze raadpleging, met een gezamenlijke verklaring over de indicatie voor een operatie, moet worden ondertekend door minstens drie van deze specialisten. Dit rapport zit samen met het gedocumenteerde dieet in het medisch dossier van de patiënt

    Doorlooptijd: Een datum voor een ingreep is afhankelijk van de voorbereiding. Voor iedereen volgt een gastroscopie, een groepsessie bij de diëtiste om voeding, vitaminegebruik en het preoperatieve proteïnedieet te bespreken. Een ingreep volgt gemiddeld 6 weken na het gesprek rond het behandeladvies. Wanneer begeleiding voor de ingreep een meerwaarde heeft, schuift de datum van de ingreep op.

 
 

Fase 2

Voorbereiding

Jouw persoonlijke behandelplan (de ingreep, de pre- en postoperatieve begeleiding) is nu definitief opgesteld. Nu volgt de voorbereiding op de ingreep.

 
 
 
 
  • Om het risico op een maagzweer na de ingreep te beperken wordt voor een ingreep een gastroscopie uitgevoerd. Daarbij bekijken we of er maagzweren aanwezig zijn en nemen we een biopsie (stukje maagslijmvlies) om Helicobacter pylori, een maagbacterie, op te sporen. Maagzweren en/of die bacterie moeten vooraf behandeld worden. De gastroscopie kan gebeuren onder lokale verdoving of met sedatie.

  • Roken heeft sowieso heel wat schadelijke effecten op je gezondheid, maar is na een overgewichtsoperatie absoluut te vermijden. Het risico op maagzweerjes of zweertjes op de verbinding tussen maag en dunne darm verhoogt sterk. Ook complicaties van bloeding of vernauwing komen vooral voor bij rokers. Laat je dus zeker begeleiden bij de huisarts of de tabacoloog om te stoppen met roken.

  • Op basis van het intakegesprek en de screening kan het zorgteam jou adviseren een preoperatieve begeleiding te volgen om je eet- en leefpatroon voldoende aan te passen aan de ingreep.

  • Om in te schatten welke beweging voor jou het beste is, zullen de cardioloog en kinesist samen een advies opstellen op basis van de screeningsonderzoeken. Dit wordt met jou besproken voor de ingreep zodat je al meteen aan de slag kan.

    Meer informatie vind je hier.

  • Bij deze groepssessie komen volgende aspecten uitgebreid aan bod:

    • Twee weken voor de operatie volg je een proteïnedieet, waarbij vooral de lever in volume afneemt en het buikvet afneemt.

    • Na een overgewichtsoperatie zal je levenslang vitaminepreparaten moeten nemen. We bevelen een vitaminepreparaat aan dat speciaal ontwikkeld is voor overgewichtsoperaties, omdat je na een ingreep vitaminen op een andere manier zal opnemen.

    • Je ontvangt informatie over het aangepaste voedingschema de eerste 6 weken na de ingreep.

  • Zolang dat door het ziekenhuis wordt aangeraden, onderga je twee dagen voor de opname een covidtest.

    Bij de vooropname overlopen we alle vragen uit het opnameboek, inclusief medicatie, allergieën, voorgeschiedenis en type ingreep. Deze gegevens voeren we in in je elektronische dossier van de opname.

    Maak dat je je opnameboekje bij de hand hebt en dat de medicatie- en allergielijst correct zijn ingevuld.

 

Fase 3

Preoperatief dieet

Twee weken voor de operatie volg je een proteïnedieet. Daarbij wordt een groot deel van de dagelijkse voeding vervangen door eiwitrijke bijvoeding. Tijdens de groepssessie met de diëtiste bespreek je de vele mogelijkheden en manieren waarop je dit proteïnedieet veilig kan volgen.

Het doel is niet zozeer gewichtsverlies op zich. Het dieet zal de lever in volume doen  afnemen en ook het buikvet neemt af. Daardoor wordt de werkruimte bij de ingreep groter, de operatie verloopt vlotter en met minder risico.